Schrijf je vandaag nog gratis in
Meld je gratis aan om contact te zoeken met andere leden.
Ja, ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden.
Nieuw aangemelde leden
Mycyro
(33)
Limburg
Nieuws
Seks voor de seks ook bij dolfijnen

Tot voor kort werd door wetenschappers aangenomen dat alleen mensen en bonobo apen seks hadden alleen omdat het lekker is en de sociale banden versterkt. Volgens een recent onderzoek kunnn daar echter ook dolfijnen aan worden toegvoegd. Ook zij hebben seks voor de seks, en niet uitdrukkelijk of uitsluitend om zich voort te planten.

Wie kent de bonobo niet? Deze aapsoort is erg ruimdenkend over seks en maakt het bij tijd en wijle erg bont. Binnen een groep bonobo's is seks het sociale smeermiddel bij uitstek en wordt het te pas en te onpas gebrukt om de sociale band met soortgenoten te versterken. Nu blijken volgens zeebioloog Richrd Connor echter ook dolfijnen dit gedrag te vertonen. Sterker nog, volgens Connor kunnen bonobo's (en ook mensen) nog een puntje zuigen aan het vrijpostige en ruimdenkende seksuele gedrag van de dolfijn.

Dolfijnen vinden het bijvoorbeeld geen enkel probleem om seks te hebben met een dolfijn van hetzelfde geslacht. Die seks is volgens Connor puur recreatief en ook seks tussen verschillende geslachten kan los gezien worden van voortplanting. Vrouwtjesdolfijnen kunnen ook maar om de paar jaar bezwangerd worden, maar hebben toch het hele jaar door seks met mannetjes.