Schrijf je vandaag nog gratis in
Meld je gratis aan om contact te zoeken met andere leden.
Ja, ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden.
Nieuw aangemelde leden
Mycyro
(33)
Limburg
Nieuws
Eerder zwanger bij seks tijdens IVF

Stellen die seks met elkaar hebben tijdens een IVF-traject maken meer kans op een succesvolle zwangerschap dan stellen die dat niet doen. Dat blijkt uit een onderzoek onder muizen van Australische wetenschappers dat onlangs werd gepubliceerd in New Scientist.

Wetenschappers denken ook te weten hoe dat komt. Ze ontdekten dat het sperma van de man het lichaam van de vrouw voorbereid op bevruchting. Het immuunsysteem went aan het sperma en ziet dit minder snel als ongewenste indringer. Daardoor maakt ook de bevruchting via IVF meer kans dan anders.

In biologische termen betekent dit dat vrouwen die seks hebben met hun partner en die in hun vagina laten klaarkomen meer T-cellen aanmaken. Die verminderen de ontstekingsreacties van het lichaam waardoor bijvoorbeeld het embryo sneller als lichaamseigen wordt gezien. Dat voorkomt afstoting.

T-cellen bleken al eerder een grote rol te spelen bij het mislukken van een bevruchting. Vrouwen die er minder van hebben maken minder kans op zwanger worden. Ook hebben ze vaker ee miskraam en voortijdige bevalling.

Hoofdonderzoekster Sarah Roberston raadt stellen die een IVF-traject ingaan daarom aan om vooral veel seks met elkaar te blijven hebben. Volgens haar blijft dat er nog wel eens bij tijdens een ingrijpend medisch traject zoals IVF, maar het moet dus echt vooraan opo de agenda komen van stellen die op kunstmatige manier zwanger willen raken.